Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský parlament zahájil ustavující schůzi, hlasovat mohou i uvěznění poslanci

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Katalánští poslanci dnes zahájili ustavující schůzi parlamentu, který vzešel z prosincových předčasných voleb. Separatisté ovládající většinu křesel navrhují do vedení parlamentu své lidi, což by jim dávalo naději na opětovné zvolení Carlese Puigdemonta premiérem.

Prozatímní vedení parlamentu umožnilo trojici uvězněných politiků, aby mohli hlasovat v zastoupení. Puigdemont ani čtyři další poslanci, kteří v obavách ze zatčení zůstávají v Belgii, o to nepožádali.

Separatisté tak budou na dnešní schůzi disponovat jen 65 hlasy ze 135. To sice není absolutní většina, nicméně mohou prosadit své lidi do vedení prostou většinou hlasů, která je potřebná v případném druhém kole hlasování.

Separatistické strany na post předsedy parlamentu navrhují osmatřicetiletého Rogera Torrenta, člena Republikánské levice Katalánska (ERC). Vítězná unionistická strana Ciutadans hodlá do čela parlamentu prosadit Josého Maríu Espeja, zastánci jednoty se Španělskem však mají pouze 57 hlasů a naděje na zvolení jejich kandidáta tedy není velká.

Z dnešního zasedání by mělo vzejít kompletní sedmičlenné vedení parlamentu, jehož složení bude klíčové pro volbu předsedy vlády. Rozhodne totiž o tom, zda se Puigdemont bude moci o úřad ucházet prostřednictvím videokonference, jak navrhují separatisté.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy