reklama

Informoval o tom server chilského deníku El Mercurio. Papež například vzpomněl na oběti Pinochetovy diktatury, z nichž některé zemřely právě na místě, kde se mše konala a kde byly v 70. letech 20. století po převratu Augusta Pinocheta drženi a mučeni političtí vězni.

Papež mši pozdravem „mari mari“, který v jazyce Araukánců znamená dobrý den. Posléze přivítal i další domorodé národy žijící v regionu. „Tato mše je věnována všem, kteří trpěli a umírali," pokračoval František. Dodal, že se koná na místě, kde docházelo k vážným porušováním lidských práv.

Zdůraznil také potřebu jednoty. „Vzájemné uznávání kultur nelze stavět na násilí a destrukci," uvedl papež, jehož návštěvě v regionu předcházelo ničení několika kostelů. Radikálové v regionu zapálili v noci na dnešek několik katolických kaplí a tři helikoptéry lesnického podniku. Při nepokojích byl zraněn i jeden policista, který musel být převezen do nemocnice. Život mu zachránila neprůstřelná vesta.

Město Temuco, kde na bezpečnost dnes dohlíželo na 4000 policistů, leží v Araukánii. Ta je domovem domorodých obyvatel Araukánců (Mapučů), jejichž skupiny vedou boj proti vládě o půdu, která patřila jejich dávným předkům. Araukánci její značnou část ubránili i v 16. století proti španělským dobyvatelům i po vyhlášení nezávislosti Chile v roce 1818. Až koncem 19. století jim vláda půdu s pomocí armády zabrala.

„Chceme omluvu za genocidu a konfiskaci území a odškodnění," uvedl lídr mapučů Aucán Huilcamán. Ten stojí v čele organizace Rada všech území, která bojuje za vytvoření Mapučského státu na jihu Chile a Argentiny. V Chile je asi 1,5 milionu Araukánců a dalších asi 200.000 jich žije v sousední Argentině. "Velká výhoda je, že papež je náš soused, který dobře ví, o co jde," připomněl Huilcamán, že papež František je Argentinec.