Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpem ohlášené udílení cen pro lživá média zřejmě nebude, známý deník píše opropadáku

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington – Dnes se mělo uskutečnit vyhlášení vítěze o nejpodvodnější a nejzkorumpovanější médium roku, které už dříve přislíbil americký prezident Donald Trump. Jak se ale zdá, nakonec k tomu nedojde. Deník The Washington Post dnes napsal, že z avizovaných Fake News Awards, které se možná ani neuskuteční, se stává očividný propadák.

Americká média spekulují, že udílení cen za falešné zprávy (Fake News Awards), jak se nelichotivému hodnocení říká, se nakonec neuskuteční. Trump si za svůj záměr vysloužil kritiku i mezi zákonodárci, vlivný republikánský senátor John McCain dnes prezidenta prostřednictvím listu The Washington Post vyzval, aby své neustálé útoky na tisk zmírnil.

„Ať již to Trump ví, nebo ne, toto chování bedlivě sledují zahraniční vůdci, kteří již jeho slova používají jako zástěrku toho, že umlčují jeden z klíčových pilířů demokracie," napsal McCain s odkazem na časté Trumpovy výpady proti tisku.

Podobně ostře se dnes vyjádřil v Kongresu republikánský senátor Jeff Flake, který řekl, že Trumpova útočná rétorika a užívání termínů jako falešné zpravodajství a nepřítel lidu připomínají projevy někdejšího sovětského vůdce Josifa Stalina.

O myšlence vyhodnotit média podle jejich lživosti psal Trump na twitteru již loni, letos v lednu pak oznámil, že udělení cen bude 8. ledna. Den před ohlášenou událostí akci odložil na dnešek. Odklad tehdy zdůvodnil mimořádným zájmem.

Americká média se tento týden snažila v Bílém domě ověřit, zda současný termín nadále platí. Prezidentova mluvčí Sarah Sandersová v úterý novinářům na jejich dotaz odpověděla, že je bude o podrobnostech možné akce informovat včetně toho, jak by udílení cen mohlo vypadat.

Ze slov Sandersové, která hovořila jen o možné události, novináři nyní usuzují, že Trump své plány zrušil. Další média si zase povšimla toho, že Trump žádnou takovou ceremonii nemá v dnešním programu.

Témata:  Donald Trump USA média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy