Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští vojáci budou v Africe bojovat proti pašování migrantů

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím – Itálie vyšle do Nigeru vojenskou misi. Jejím cílem bude bojovat proti terorismu a pašerákům lidí. Zaměření na Afriku plyne ze snahy Itálie zarazit proud migrantů směřujících přes Středozemní moře k italským břehům.

Italská poslanecká sněmovna dnes odsouhlasila i posílení vojenské přítomnosti v severní Africe, informovala agentura Reuters. Itálie zároveň stáhne část vojáků nasazených v Afghánistánu a Iráku.

Většina afrických běženců nejprve překročí africké státy v oblasti Sahelu a na plavbu do Evropy vyráží z Libye. Za poslední čtyři roky touto cestou italských břehů dosáhlo přes 600.000 běženců. V Sahelu, regionu prostírajícím se napříč Afrikou od východu na západ podél jižního okraje Sahary, leží i Niger.

Řím zde nasadí 470 mužů. Italové se přidají k americkým a francouzským vojákům, kteří prezidentu Mahamadouovi Issoufouovi pomáhají zajistit lepší kontrolu nad územím a hranicemi Nigeru, napsala agentura Reuters.

Na misi v Libyi přibude dalších 30 mužů, takže zde budou zhruba čtyři stovky italských vojáků. Řím vyšle i 60 mužů do Tuniska, kde má mise za úkol chránit hranice a bojovat proti terorismu. Počet italských vojáků v Afghánistánu bude oproti tomu snížen o polovinu na zhruba 750 mužů. Přibližně dvě stovky vojáků stáhne Řím z Iráku.

Rozhodnutí zaštítila opoziční strana Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Populistické Hnutí pěti hvězd své hlasování proti zdůvodnilo tím, že schválení zamezí vítězi březnových voleb, aby sám nastavil priority zahraniční politiky.

Témata:  Itálie uprchlíci Niger

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.