Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko stále nehodlá přijímat uprchlíky

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - S nástupem téměř nové polské vlády se vyrojily spekulace o možném vstřícnějším postoji kabinetu k uprchlíkům. Varšava ale kurz nedodlá měnit.

"Postoj vlády premiéra Mateusze Morawieckého týkající se migrační politiky i tzv. přerozdělování zůstává beze změn. Všelijaká tvrzení, že se něco změnilo, jsou Fake News (lživé zprávy)," napsala na twitteru mluvčí Joanna Kopcińská.

Morawiecki minulý týden částečně obměnil kabinet, z něhož odvolal mimo jiné ministry obrany, zahraničí a ochrany životního prostředí, s jejichž jmény se spojovaly ostré spory s opozicí a bruselskými institucemi EU o ohrožení právního státu v Polsku či o kácení v chráněném Bělověžském pralese.

Vzápětí nový polský premiér absolvoval pracovní večeři se šéfem EK Jeanem-Claudem Junckerem, po níž oba dali najevo vůli pokročit v jednání o stavu vlády práva v Polsku v souvislosti s Bruselem kritizovanou justiční reformou. Hovořili i o migraci, k žádnému sblížení postojů obou stran však podle dostupných informací nedošlo.

Komise začátkem ledna podala u Soudního dvora Evropské unie žaloby proti zmíněné trojici visegrádských zemí kvůli trvalému odmítání přijímat uprchlíky na základě kvót.

Témata:  Polsko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy