Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael opětovně otevře Jordánsku ambasádu

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ammán - Izraelská ambasáda v Jordánsku bude s okamžitou platností opět uvedena do provozu. Oznámila to dnes kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Ambasáda v Ammánu byla uzavřena od loňského července, kdy člen její ochranky zavraždil dva Jordánce, ze země s diplomatickou imunitou vycestoval a byl v Izraeli přivítán jako hrdina. Podle jordánské tiskové agentury Petra se Izrael dnes za čin svého občana omluvil.

Izraelské ministerstvo zahraničních věcí podle jordánského vládního mluvčího Muhammada Mumaního poslalo do Ammánu dopis, ve kterém vyjádřilo hluboký smutek a omluvu za loňský incident. Zavázalo se přitom, že Izrael proti viníkovi podnikne právní kroky.

Jordánsko již dříve oznámilo, že diplomatické styky s Izraelem neobnoví, dokud nebude pachatel trestně stíhán. Přestože měl člen ochranky diplomatickou imunitu, nemělo by mu to umožnit spáchat beztrestně vraždu, uvedl Ammán.

Témata:  Izrael Jordánsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy