Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se na svátek Zjevení Páně vykoupal v ledové díře, poprvé si k tomu pozval novinářů

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Praha - Ruský prezident Vladimir Putin se ponořil do ledové vody Seligerského jezera, aby vzdal hold svátku Zjevení Páně, slaveného v Rusku podle pravoslavného kalendáře s třináctidenním zpožděním za příchodem Tří králů jinde v Evropě.

Tradice má připomínat pokřtění Ježíše Krista v řece Jordánu. Podle Kremlu se teplota vody v ledové díře vysekané pro hlavu státu pohybovala kolem šesti stupňů pod nulou. Putin vstoupil do Seligerského jezera po bohoslužbě v nedalekém mužském klášteře, který leží zhruba na půli cesty mezi Petrohradem a Moskvou.

Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova podstupuje Putin tříkrálovou koupel každoročně, ale tentokrát to bylo poprvé za přítomnosti novinářů.

Představení nepochybně souviselo s březnovými prezidentskými volbami, v nichž je stávající prezident vysokým favoritem. Kampaň, které se ujala hlavní vládní strana Jednotné Rusko, má především přilákat voliče k hlasovacím urnám.

Ruské pravoslaví hlásá, že voda je v období tříkrálových svátků čistá a svatá a má léčivé účinky. Rituální koupel je v tomto období v zemi masovou záležitostí, v Moskvě dnes dokonce kvůli polonahým nadšencům posílili veřejnou dopravu. Podle průzkumu agentury VCIOM se letos ke koupání odhodlá každý sedmý Rus. Překážkou prý nejsou ani kruté mrazy, které se na Sibiři pohybují kolem 30 stupňů.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy