Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noví členové EU? Nejdříve v roce 2025

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - V přistoupení do Evropské unie doufají Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Makedonie a Srbsko. Jejich šance na členství se ale podle Reuters v posledních letech zmenšily, když unijní politici poněkud ztratili zájem pokračovat v rozšiřování bloku. Dnes se ale objevily informace, že Srsbsko a Černá Hora by mohly do EU vstoupit v roce 2025.

Unijní politici ztratili zájem pokračovat v rozšiřování bloku v důsledku rostoucího euroskepticismu v členských zemích, krize eurozóny v letech 2009-2013 a rozhodnutí Británie unii opustit. Avšak rostoucí vliv Ruska, migrační krize, jež na region dopadá, posun Turecka k autoritářskému režimu a přání posílit evropskou integraci po odchodu Británie v roce 2019 přinesly Balkánu novou naději.

Evropská unie zahájila diplomatické úsilí, jehož cílem je urychlit kroky, které po pozastavení přijímání nových členů přivedou do EU šest západobalkánských zemí. "Nadešel čas dokončit práci z roku 1989," řekl komisař pro rozšíření EU Johannes Hahn s poukazem na rozšiřování bloku na východ po pádu berlínské zdi.

"Stanovili jsme rok 2025 jako indikativní termín pro Srbsko a Černou Horu, což je realistické, ale zároveň i velmi ambiciózní," konstatoval komisař.

Hahn je přesvědčený, že přístupový proces vedoucí do EU je nejlepší způsob jak posílit boj s korupcí, s organizovaným zločinem a s hrozbou autoritářství v regionu.

Témata:  EU Srbsko Černá Hora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy