reklama

Kickl ve vládě kancléře Sebastiana Kurze reprezentuje protiimigrační Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ). "Určitě se nesmí opakovat rok 2015. Proto jsem vydal pověření, aby se vybudovala jednotka na ochranu hranic. Cílem je, aby bylo možné během několika hodin zajistit řádnou ochranu hranice," uvedl v rozhovoru pro list Tiroler Tageszeitung.

Nová pohotovostní jednotka policie by podle něj mohla "v případě potřeby zajistit hraniční přechod" a kontrolovat totožnost lidí, kteří by se přes něj snažili projít. "Prosté posílání lidí dál se nebude opakovat," ujistil ministr.

Kickl sám sebe v rozhovoru označil za zastánce "spořádané azylové politiky". "Ochrana vnějších hranic EU, ochrana státní hranice, investovat v zemích původu uprchlíků, do země pouštět co možná nejméně uprchlíků a u lidí, kteří potřebují zvláštní ochranu, najít cestu, jak je k nám dopravit legálně, ale za našich podmínek a kritérií," vyčetl ministr své zásady v migrační politice. "Zároveň zvýšíme počet deportací," dodal.

Minulý týden upoutal Kickl pozornost svým návrhem, aby se žadatelé o azyl v budoucnosti ubytovávali "koncentrovaně" ve větších střediscích. Opoziční politici jeho slova označili za "jazyk nacionálního socialismu". Domněnku, že slovo zvolil záměrně s odkazem na nacistické koncentrační tábory, Kickl ale odmítl.