Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na papeže se v Chile svalila kritika. Zastal se biskupa, který zneužíval mladistvé

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Santiago de Chile - Sexuální skandál z roku 2011 podkopal vážnost církve v Chile a papežova návštěva měla situaci zlepšit. Pontifik se však zastal biskupa Juana Barrose, což vyvolalo vlnu nevole.

Barros byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých. Některé z Karadimových obětí požadují Barrosovo odvolání, neboť podle nich Karadimovo chování viděl a nezasáhl. Barros obvinění odmítá.

"V den, kdy mi přinesou proti Barrosovi důkaz, promluvím," řekl dnes papež novinářům. "Není proti němu ani zrnko důkazu. Všechno jsou pomluvy. Je to jasné?" dodal před odletem do Peru.

"Tito lidé jsou skutečně šílení a pontifex hovoří o usmíření s oběťmi. Nic se nezměnilo a jeho prosba o odpuštění je prázdná," rozzlobil se Juan Carlos Cruz, který nyní žije v USA a patří k obětem zneužívání.

Barrose hájil papež odkazem na nedostatek důkazů už dříve. Sám jej také v roce 2015 jmenoval biskupem jihochilského Osorna, mnozí kněží a věřící v oblasti ale Barrose neuznávají. Papež řekl, že za tím stojí kampaň levice.

Témata:  Papež František Chile sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy