Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společná korejská vlajka na OH rozčiluje konzervativce. Tančíme, jak Kim píská, zlobí se

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Ne všichni vnímají plánovanou účast severokorejské delegace na zimní olympiádě v Jižní Koreji pozitivně. Vlna kritiky se vzedmula mezi konzervativci hlavně proti plánu, aby obě Koreje nastoupily společně pod jednou vlajkou

"Z pchjongčchangské olympiády se stává pchjongjangská olympiáda," podotkl vůdce hlavní jihokorejské opoziční konzervativní strany Hong Čun-pchjo s odkazem na název metropole KLDR. "Tančíme podle toho, jak (severokorejský diktátor) Kim Čong-un píská," dodal.

Podle průzkumů veřejného mínění, citovaných agenturou AP, většina Jihokorejců podporuje účast Severní Koreje na olympijských hrách. Čtvrteční průzkum soukromé agentury Realmeter ale ukázal, že polovina občanů Jižní Koreje je proti tomu, aby výpravy Severní a Jižní Koreje pochodovaly společně pod bílou vlajkou, na níž je modře vyobrazen Korejský poloostrov.

Korejské delegace pod touto vlajkou poprvé nastoupily při slavnostním zahájení letní olympiády v Sydney v roce 2000. Stalo se tak krátce po prvním mezikorejském summitu, jímž tehdejší jihokorejský vůdce Kim Te-džung společně se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem prolomili otevřené nepřátelství mezi oběma státy z dob studené války.

Výpravy obou Korejí v Sydney pochodovaly pod názvem "Korea" v jedněch stejnokrojích a k tomu jim místo státních hymen hrála lidová píseň Arirang, která je populární v obou částech Korejského poloostrova. Jejich nástup vyvolal ovace vstoje a potlesk pokračoval i poté, co Korejci opustili stadion.

V současnosti tento znovu plánovaný, vysoce symbolický akt ale zdaleka nevzbuzuje tolik entuziasmu jako před 18 lety.

Vládní činitelé argumentují, že jihokorejská vlajka zavlaje nad olympijským stadionem na úvod zahajovacího ceremoniálu bez ohledu na společný nástup výprav Severní a Jižní Koreje a že bude stoupat také vždy, když některý z jihokorejských sportovců získá medaili.

Agentura Reuters uvedla, že podpora prezidenta Mun Če-ina klesla v dnes zveřejněném průzkumu veřejného mínění institutu Gallup Korea na čtyřměsíční minimum. Zatímco minulý týden byla 73 procent, nyní dosahuje pouhých 67 procent.

Reuters to dává do souvislosti právě s prezidentovým prosazováním společného ženského hokejového týmu. Pochybnosti budí také plán, aby jihokorejští lyžaři odjeli příští týden trénovat společně se severokorejskými kolegy do zimního střediska Masikrjong v KLDR. Podle kritiků by tato společná akce mohla znamenat porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Sankce, které RB OSN uvalila na Severní Koreu, zakazují poskytovat KLDR hotovost. Jihokorejští lyžaři ale budou zřejmě muset za využívání severokorejského střediska nějakým způsobem platit, napsal server Korea Times. Severokorejský režim uvádí, že zimní středisko Masikrjong s deseti sjezdovkami a 400 hotelovými místy za odhadovanou cenu 35 milionů dolarů bylo vybudováno z iniciativy vůdce Kim Čong-una, který si lyžování oblíbil za svých studií ve Švýcarsku.

Aktivisté za lidská práva ale budování takovýchto středisek, která jsou řadovým Korejcům nedostupná, považují za plýtvání penězi v zemi, kde 40 procent lidí trpí podvýživou.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea vlajky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.