Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea zrušila vyslání přípravného týmu do Pchjongčchangu

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - KLDR zrušila plánovanou návštěvu delegace, která měla v Jižní Koreji připravit vystoupení severokorejské umělecké skupiny během únorových zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap. 

Severní Korea podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení zrušení vyslání přípravného týmu nijak nezdůvodnila. KLDR se chystala v sobotu do Jižní Koreje vyslat sedmičlenný tým, který měl zkontrolovat místa konání uměleckých doprovodných vystoupení.

Podle agentury Reuters ale není jasné, zda zrušení vyslání přípravného týmu nějak ohrožuje celkovou účast KLDR na zimní olympiádě.

Delegace obou států ležících na Korejském poloostrově se nedávno dohodly, že Pchjongjang na olympiádu vyšle kromě sportovců také vysoké činitele, roztleskávačky, umělce, družstvo na předvádění taekwonda a novináře. Obě výpravy navíc mají při slavnostním zahájení olympijských her pochodovat společně pod jednou vlajkou. Poprvé v historii také postaví společný olympijský tým; mělo by jít o družstvo hokejistek.

Zmíněné kroky ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor, který se s představiteli Severní a Jižní Koreje sejde v sobotu v Lausanne. Dohoda byla pokládána za diplomatický průlom po měsících krajně napjatých vztahů kvůli severokorejskému jadernému a raketovému programu.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea olympiáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy