Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovu oslavu soukromé rezidenci Mar-a-Lago narušila hrozba platební neschopnosti

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký prezident Donadl Trump před rokem usedl do křesla v Bílém domě. Oslavy výročí mu ale poněkud narušuje hrozba platební neschopnosti americké federální vlády.

Trump v sobotu chystá ve své soukromé rezidenci Mar-a-Lago na Floridě večírek, na které je vstupné od 100.000 dolarů (zhruba 2,1 milionu korun). V ceně je i společná fotografie s prezidentem. Na 250.000 dolarů pak přijde místo u stolu s Trumpem; cena je určena pro pár. Vybrané peníze poputují do pokladny Republikánské strany.

Kvůli jednání Kongresu o dalším financování vlády ale prezident USA odložil cestu na Floridu z dneška na sobotu. Agentura Bloomberg páše, že zatím není jasné, zda prezident nakonec plány ještě dál nezmění, pokud Senát dnes dodatečné peníze neschválí.

Sněmovna reprezentantů peníze pro vládu odhlasovala ve čtvrtek, zda tak učiní Senát, kde se republikáni neobejdou bez pomoci demokratů, je ale nejisté. Stejně nejisté je i to, zda Trump v případě platební neschopnosti vlády, která hrozí od půlnoci místního času, svou cestu na Floridu nepřehodnotí.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy