Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vučić přijel do Kosova. Srbsko chce mír, ujišťoval

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes přijel do Kosova a hned na začátku návštěvy položil věnec v Kosovské Mitrovici na místě, kde byl tento týden zavražděn kosovskosrbský politik Oliver Ivanović.

Srbského prezidenta přivítaly v Kosovu stovky lidí, kteří mávali srbskými vlajkami. Na severu Kosova žije převážně srbská menšina. Bělehrad nezávislost Kosova nikdy neuznal.

Po svém příjezdu Vučić nejprve navštívil srbský pravoslavný klášter Banjska. "Srbsko chce mír a rovněž udělá vše, co je v jeho silách, aby se ho podařilo zajistit," uvedl srbský prezident. "Uděláme všechno pro to, abychom vyřešili desítky a stovky let trvající rozpory a abychom zajistili trvalý mír a bezpečnost pro každou albánskou a srbskou rodinu," dodal.

Vučić označil vraždu Ivanoviće za teroristický čin a z Bruselu se vrátila srbská delegace, která měla pokračovat v jednáních s kosovskými představiteli o normalizaci vztahů. Pozadí zločinu může být politické, ale i kriminální a mohou s ním být spojeni jak Albánci, tak Srbové.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, kdy bylo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou. Konflikt, který si vyžádal zhruba 10.000 lidských životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

Témata:  Kosovo Srbsko Aleksandr Vučič

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.