Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok Turecka na Sýrii? Rusko ihned zareagovalo, stáhlo své pozorovatele

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Moskva - Moskva vyjádřila obavy z turecké vojenské operaci v severosyrském Afrínu. Obě strany přitom vyzvala ke zdrženlivosti. Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že z oblasti Afrínu už stáhlo své vojenské pozorovatele.

Pozice Moskvy ohledně vyřešení syrské krize je neměnná a je založena na zachování syrské územní integrity a respektování svrchovanosti země, uvedla ruská diplomacie.

Turecká armáda dnes v Afrínu, který ovládají kurdské milice YPG, zahájila vojenskou pozemní operaci, uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Premiér Binali Yildrim pak oznámil, že oblast začalo bombardovat turecké letectvo. Arabsko-kurdské milice varovaly, že operace posílí Islámský stát (IS).

K dění v oblasti se vyjádřil i Franc Klincevič, první místopředseda branného výboru Rady federace, horní parlamentní komory. "Není to jen Sýrie, kdo bude požadovat zastavení té operace. Rusko její požadavek podpoří a poskytne Sýrii diplomatickou pomoc," řekl.

Témata:  Rusko Turecká armáda Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy