reklama

Teroristická organizace Islámský stát (IS) je z velké části na Blízkém východě poražena a zničena. Podle americké armády ztratili džihádisté 98% svého původního území v Sýrii a v Iráku. Záměrem armád těchto zemí je nyní získat ta zbývající dvě procenta.

Jak uvedla v prohlášení mluvčí Pentagonu Dana W. Whiteová, Islámský stát je "zlomený a poražený", dodala však, že práce americké armády není u konce. Nyní je důležité, aby byla oblast zabezpečena tak, aby "IS nemohl znovu povstat".

Deutsche Welle však jedním dechem dodává, že tohoto cíle bude velmi obtížné, téměř nemožné dosáhnout. Islámský stát v Iráku a Sýrii totiž sice z větší části je zničený, ale jeho ideologie stále žije. Proto by se mělo pracovat především na boji proti "image" Islámského státu.

Džihádistická organizace se nyní vrací do své staré organizační podoby v podobě partyzánských bojů. Takovou informaci přinesla katarská televizní stanice Al-Džazíra.

Mnoho dobrovolníků se i dále zapojuje do řad teroristické skupiny, ale kvůli dobře střeženým hranicím Turecka se Sýrií to mají těžší. Kromě dobrovolníků se setkávají bezpečnostní služby v Sýrii a v Iráku s dalším problémem - tím jsou psychologické následky řádění IS na území, které kontroloval.

Sice se zdá, že tři roky, po dobu kterých povětšinou IS kontroloval určitou oblast, jsou krátkým obdobím. Deutsche Welle však upozorňuje na děti, pro které jde o dlouhé časové období. Ty, které zažily nebo byly svědky násilí džihádistů, veřejné tresty a popravy, si odnesou těžkou psychickou "deku".

"I když třeba neprošli vojenským výcvikem IS, budou v sobě nosit vzpomínky na to, že vyrůstali ve válečném prostředí," říká Daan Weggemans, který pracuje v Institutu bezpečnosti a mezinárodních záležitostí na univerzitě v Leidenu.

Mladí se v té době, místo toho, aby se učili číst a psát, učili zacházet se zbraněmi. "Existuje velká šance, že se bude jednat o ztracenou generaci," řekl Nadim Houry z newyorské organizace, která bojuje za lidská práva. Mnozí z nich navíc budou mít problém zapomenout na období, kdy byli pod IS. "Bude pro ně těžké čelit minulosti," doplňuje.

Problém tzv. "ztracené generace", který má na svědomí Islámský stát, by mohla podle Deutsche Welle pocítit i Evropa. Řeč je o stovkách dětí, jejichž rodiče byli odvedeni do Sýrie či Iráku, nebo se narodili už v řadách IS. Německé médium uvádí, že není zatím zcela zřejmé, jak se k těmto dětem zachová Evropa. Navíc každá země má na problematiku jiný pohled.

Například Belgie přijímá všechny děti do 10 let, pokud testy DNA potvrdí, že jsou opravdu potomky bojovníků IS. Do Paříže se vrátily tři děti bojovníků s francouzským pasem, do té doby je zadržovaly irácké úřady. Nizozemsko sice umožňuje dětem, aby se vrátily do země, ale v současné době jim místní vláda nechce dát nizozemské občanství.

A Německo, jak se píše v článku, chce umožnit návrat dětí německých bojovníků IS. Odborníci ale varují, že návrat starších dětí může představovat určité bezpečnostní riziko.

"Vidíme nebezpečí v návratu starších dětí džihádistů z válečné oblasti do Německa, protože se budou vracet islamisticky naladěné a tudíž nějakým způsobem ideologicky orientované," řekl Hans-Georg Maassen z německé bezpečnostní služby.

"Hrozí, že z takových dětí vyroste další generace extrémistů," dodal.