Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František navštívil oblast Peru, kterou zdevastovaly lijáky

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Trujillo - Papež František navštívil v Peru oblast, kterou loni zdevastovaly silné lijáky. Neštěstí bylo způsobeno klimatickým jevem zvaným Niño Coster, který na pobřeží Jižní Ameriky způsobuje silné deště. Vědci varují, že kvůli změnám klimatu budou tyto jevy častější a intenzivnější.

Papež vyzval místní obyvatele, aby neztráceli naději, a na pláži nedaleko města Huanchaco odsloužil svou první veřejnou mši v zemi pro zhruba 200.000 lidí. Ve svém kázání František také zmínil rostoucí násilí v oblasti kolem Trujilla, kde byly zaznamenány stovky vražd v souvislosti s obchodem s drogami. Informovala o tom agentura Reuters.

Region La Libertad, jehož hlavním městem je Trujillo, postihly začátkem loňského roku velké povodně a šest sesuvů půdy za necelý týden. Desítky tisíc lidí zůstaly bez přístřeší, většinou chudí lidé.

Papež často varuje před dopadem změn klimatu na chudé. V roce 2015 napsal významný dokument o potřebě ochrany životního prostředí, ve kterém podpořil vědce, kteří tvrdí, že změny klimatu jsou alespoň částečně způsobeny spalováním fosilních paliv.

Dnes večer papež odjíždí do hlavního města Lima. V neděli má uctít památku svatých v limské katedrále, setkat se s biskupy a odsloužit mši na letecké základně v Limě. Pak se vrátí zpět do Říma. Návštěvu Latinské Ameriky zahájil papež v pondělí v Chile.

Témata:  Papež František Peru

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy