reklama

Demokraté schválení dočasného rozpočtu podmiňují ochranou přistěhovalců, kteří do země přišli bez dokladů jako děti, což republikáni nechtějí připustit bez souhlasu se zdí na hranicích s Mexikem a dalšími výdaji na bezpečnost.

"Prezident nebude vyjednávat o migrační reformě do té doby, než demokraté přestanou hrát hry a umožní vládě fungovat," uvedla mluvčí Bílého domu Sarah  Sandersová.

Za současný stav se navzájem obviňují republikáni a demokraté. Dohoda o dočasném rozpočtu neprošla Kongresem ani přesto, že obě jeho komory nyní ovládají republikáni. Sněmovna reprezentantů tento týden nové rozpočtové provizorium k financování vládních úřadů do 16. února sice schválila, opatření ale v Senátu narazilo na odpor demokratů, jejichž hlasy republikáni potřebují.

Bílý dům obvinil již dříve z krachu jednání demokraty. "Demokraty zajímají ilegální imigranti víc než naše armáda a bezpečnost na jižní hranici. Mohli se s námi snadno dohodnout, ale místo toho se rozhodli vsadit na zastavení financí," uvedl na twitteru prezident Trump.