Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pence v Egyptě hájil Trumpovo rozhodnutí o Jeruzalémě

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Ammán/Káhira - Americký viceprezident Mike Pence v sobotu jednal s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. Řekl mu, že bude nadále hájit kontroverzní rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Pence Sísímu sdělil, že Spojené státy "hodlají následovat status quo v otázce Jeruzaléma" a že o hranicích a dalších záležitostech budou jednat zainteresované strany. Pence krátce před svým odletem z Káhiry do Jordánska také zdůraznil, že Spojené státy chtějí oživit izraelsko-palestinský mírový proces.

Před americkou ambasádou v Jordánsku dnes protestovalo proti americké politice na Blízkém východě několik desítek Jordánců. "Amerika je hlavou hada," volali někteří z demonstrantů, zatímco jiní drželi transparent s nápisem

Palestinci tvoří značnou část jordánské populace a dynastie Hášimovců, k níž král Abdalláh patří, funguje jako strážce jeruzalémských muslimských svatyň. Trumpovo rozhodnutí tak podle AP podkopává roli Jordánska v Jeruzalémě.

Jordánsko zároveň ale závisí na americké hospodářské a vojenské finanční pomoci, která předloni čítala 1,6 miliardy dolarů. Hospodářská situace v zemi navíc stále není ideální a nezaměstnanost roste.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, neboť obě strany ho chtějí za své hlavní město. Palestinci chtějí jako své hlavní město převážně arabsky mluvící východní Jeruzalém, který Izrael anektoval v roce 1967 bez schválení mezinárodního společenství, zatímco izraelská vláda považuje Jeruzalém za nedělitelný. Trump své rozhodnutí uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přesunout do něj z Tel Avivu americkou ambasádu oznámil 6. prosince.

Témata:  Abd Fattáh Sísí Jordánsko Jeruzalém Mike Pence

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy