Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další migrační vlna je za dveřmi? Saského ministra děsí reforma azylového systému

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Drážďany - Saský ministr vnitra Roland Wöller zkritizoval navrhovanou reformu azylového systému Evropské unie. Podle jeho slov může způsobit další přistěhovaleckou vlnu a ohrozit společenský smír v Německu.

Návrh reformy tak zvaného dublinského systému, který upravuje azylová řízení v EU, představil loni v listopadu v Evropském parlamentu tamní výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. EP na jeho základě nyní vyjednává s členskými zeměmi.

Wöller má za to, že reforma by v této podobě byla pro Německo velmi nevýhodná a mohla by vyvolat další příliv uprchlíků, který by byl pro občany "další obrovskou zatěžkávací zkouškou". Na vrcholu takzvané migrační krize v roce 2015 do Německa přišlo 890.000 žadatelů o azyl, o rok později dalších 280.000.

"Pokud by v Německu nově mohli žádat po právu o azyl i příbuzní migrantů, kteří už v zemi žijí, postavilo by to německé obce před další velký problém a mohlo by to ohrozit společenský smír," uvedl Wöller v rozhovoru s agentura DPA.

Dá se podle něj totiž očekávat, že takové pravidlo by razantně zvýšilo počty nově příchozích žadatelů o azyl a mohlo způsobit druhou přistěhovaleckou vlnu. "Nemůžeme žádat po německých občanech, ani po uprchlících a žadatelích o azyl, kteří u nás řádně získali ochranu a pomoc, aby čelili druhé přistěhovalecké vlně stejné jako v letech 2015 a 2016," dodal ministr.

Témata:  Německo uprchlíci EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy