reklama

Babiš chce jednat o aktuálních mezinárodních otázkách, ale i vzájemných vztazích ČR a Bulharska. "Myslím, že je to jasný signál, že chceme být aktivní v Evropě," řekl Babiš novinářům před odletem z Prahy do Sofie.

Za bulharského předsednictví bude Evropská unie podle Babiše projednávat "velice důležité agendy". Jako příklad uvedl oblast rozpočtu, ve které se Česko s Bulharskem shoduje na nutnosti zachování silné kohezní politiky, či migrační reformu známou jako Dublin IV. "Je známo, že my chceme bojovat proti těm kvótám," uvedl český premiér s odkazem na mechanismus přerozdělování uprchlíků v rámci EU. Sofia se bude muset v rámci svého předsednictví zabývat také brexitem, upozornil Babiš.

Borisov by mohl na jednání požádat českého premiéra o podporu ve snaze Bulharska, které je členem EU od roku 2007, o vstup do schengenského prostoru. "My dlouhodobě podporujeme Bulharsko, aby vstoupilo do Schengenu," uvedl Babiš a připomněl, že tato balkánská země splnila všechny podmínky nutné pro členství v evropském prostoru volného pohybu.

"Není důvod, aby (Bulharsko) nemohlo vstoupit," zdůraznil český premiér, který podle svých slov dlouhodobě podporuje myšlenku, aby byly členy schengenského prostoru všechny evropské země. "Abychom bránili evropský kontinent, nejenom Schengen, který občas nemá logiku," dodal Babiš.

Na programu jednání předsedy české vlády s Borisovem a Radevem jsou i vzájemné vztahy Česka a Bulharska, mimo jiné v oblasti obchodu, cestovního ruchu a investic. Nejvýraznější na seznamu investic českých firem v Bulharsku je investice energetické společnosti ČEZ, která však v současnosti vede jednání o prodeji svých zbývajících aktiv v této balkánské zemi. "O ČEZu nebudu jednat," uvedl Babiš s tím, že k tomu nemá ani oprávnění.