Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko podá stížnost kvůli dostavbě maďarské jaderné elektrárny Paks

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakousko podá stížnost kvůli dostavbě maďarské jaderné elektrárny Paks. Krok Vídně je namířen proti rozhodnutí Evropské komise o přípustnosti státních subvencí při rozšíření elektrárny.

Rozšíření elektrárny Paks o další dva reaktory má uskutečnit ruský koncern Rosatom. Maďarský stát chce projekt financovat pomocí ruské půjčky ve výši deseti miliard eur (254 miliard korun).

Evropská komise se loni začátkem března usnesla, že Maďarsko smí dotovat dostavbu své jediné jaderné elektrárny. Rakousko považuje tuto státní pomoc za nepřípustnou. "Je špatným signálem Evropské komise v energetické politice, když jsou jako nezávadné klasifikovány subvence pro stavbu jaderných elektráren," uvedla mluvčí rakouského ministerstva životního prostředí Elisabeth Köstingerová.

V listopadu 2016 Evropská komise zastavila řízení s Maďarskem, které zahájila kvůli skutečnosti, že Budapešť zadala Rosatomu zakázku bez veřejné soutěže. Maďarská vláda prý ale nakonec poskytla dodatečné informace, které pochybnosti komise rozptýlily.

Témata:  Rakousko Maďarsko Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy