Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU rozšířila své sankce na dalších 17 lidí ze Severní Koreje a 7 z Venezuely

Evropská unie, Brusel
Evropská unie, Brusel
Foto: Vláda.cz

Brusel - O 17 osob dnes Evropská unie rozšířila svůj seznam občanů Severní Koreje, kteří mají v EU zmrazený majetek a zakázaný vstup. Rada EU dnes také uvalila sankce na sedm osob z Venezuely.

Tlak světového společenství na Severní Koreu souvisí s pokračujícím a zesilujícím balistickým a jaderným programem, v nichž Pchjongjang pokračuje navzdory rezolucím Rady bezpečnosti OSN.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakázala dovážet do KLDR například průmyslová zařízení, stroje a dopravní prostředky nebo takřka 90 procent rafinovaných ropných produktů. Stávající sankční seznam také rozšířila o 19 dalších Severokorejců a o severokorejské ministerstvo obrany.

EU nyní na vlastní seznam dopsala 17 lidí, kteří se podle názoru bloku podílejí na nezákonném obchodování s cílem obcházet sankce světového společenství. Celkově se tak nyní na unijním sankčním seznamu nachází 58 fyzických a deset právnických osob. Sankce OSN se týkají 79 lidí a 54 právnických osob.

Celkem sedmi venezuelským oficiálním činitelům dnes Evropská unie zakázala vstup na své území a zmrazila majetek. Sankce dopadly například na venezuelského ministra vnitra, generálního prokurátora či šéfa tajné služby této jihoamerické země.

Dnešní rozhodnutí, které má okamžitou účinnost, přijaly evropské země ve chvíli, kdy se ve Venezuele dál zhoršuje politická, sociální i hospodářská situace. "Rozhovory mezi vládou a opozicí ještě nepřinesly konkrétní výsledky," upozornila Rada EU, podle které jsou přijaté sankce výrazem znepokojení bloku ze současného stavu věcí.

Cílem sankcí je podle unie pomoci upevnit demokratická a všemi stranami sdílená řešení situace, která přinesou politickou stabilitu v zemi a umožní řešit akutní problémy jejích obyvatel.

Témata:  EU Severní Korea Venezuela

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy