reklama

Hlava katolické církve stále věří v Barrosovu nevinu, výroku na jeho obhajobu ale lituje kvůli zraňujícímu dopadu. Františkovo nedělní vyjádření v letadle na cestě z Peru do Vatikánu dnes označila agentura Reuters za výjimečný případ papežovy sebekritiky.

Papež se omluvil obětem kněžského zneužívání za své prohlášení, které podle něj "mnohé zranilo," což si prý v tu chvíli neuvědomil. Někoho zranit neměl vůbec v úmyslu. Zároveň ale dodal, že si je jistý, že Barros je nevinný. Ponechá jej také ve funkci biskupa jihochilského Osorna.

"V den, kdy mi přinesou proti Barrosovi důkaz, promluvím," řekl papež ve čtvrtek novinářům na závěr návštěvy Chile. "Není proti němu ani zrnko důkazu. Všechno jsou pomluvy. Je to jasné?" dodal před odletem do Peru.

Tento komentář podle agentury AP šokoval oběti zneužívání i mnohé další Chilany. Za "obrovskou chybu" jej označil politolog Germán Silva z univerzity v Santiagu de Chile. Sexuální skandál podkopal vážnost církve v Chile a papežova návštěva měla situaci zlepšit.