reklama

"Je mnoho menších silnic na venkově, může se vrátit lodí, vrtulníkem či ultralehkým letadlem, pracujeme na tom, aby se to nestalo," řekl dnes v rozhovoru ve španělské televizi Antena 3 španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido. Dodal, že policie se snaží zajistit, aby se Puigdemont nemohl tajně "dostat do země ani v kufru auta".

Deník ABC už v pondělí přinesl záběry z vchodu do barcelonského parku, v němž sídlí katalánský parlament. List se podivil nad tím, že tam hlídkuje více než desítka španělských policistů. V okolí katalánského parlamentu má obvykle hlídkovat katalánská policie.

Puigdemont zatím mlží kolem způsobu, jakým se chce znovu ucházet o úřad katalánského premiéra. Podle právníků pravidla stanoví, že musí být osobně přítomen v parlamentu v Barceloně. Výklad pravidel ale závisí na vedení katalánského parlamentu, které ovládají separatisté. Katalánská opozice i Madrid se nicméně chystají napadnout u ústavního soudu, pokud se bude Puigdemont o úřad ucházet na dálku.

Média v předchozích dnech psala o tom, že Puigdemont zvažuje jako formu kandidatury buď videokonferenci, nebo delegování hlasovacího práva na ono konkrétní jednání parlamentu. O delegování hlasu požádal Puigdemont i čtyři jeho exministři, kteří jsou s ním v Bruselu, již minulý týden.

Dnes vedení katalánského parlamentu mělo těchto pět žádostí projednávat, zároveň ale dostalo na stůl stažení Puigdemontovy žádosti o delegování hlasu. Vedení parlamentu poté odložilo projednávání ostatních čtyř žádostí o delegování. Pokud jejich delegování neprojde, mohou se vzdát mandátů ve prospěch jiného poslance ze své kandidátky.

Separastisté potřebují pro schválení Puidgemonta premiérem minimálně jeden hlas od pětice uprchlých poslanců, s nímž by mohli svého kandidáta prosadit ve druhém kole. Strany, které jsou proti nezávislosti Katalánska i proti Puigdemontovi, mají dohromady v regionálním parlamentu 65 křesel. Stejný počet mají separatisté bez pěti uprchlých poslanců.