Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je muž s láskou k alkoholu, který útočí na elitu a užívá na veřejnosti hrubé výrazy, píše Reuters

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn/Praha - Agentura Reuters se opět věnuje tématu volby českého prezidenta. Pár dní před druhým kolem českých prezidentských voleb musí vyzyvatel současné hlavy státu Miloše Zemana vyvracet v debatách s voliči podezření, že jeho postoj k migraci je příliš mírný. Téma migrace totiž předvolební kampani dominuje, uvádí.

Podle Reuters profesora chemie Jiřího Drahoše řada lidí v Česku stále příliš dobře nezná, přesto má podle ní proevropský kandidát šanci porazit politického matadora Zemana. „Neochvějně proevropskému" kandidátovi Drahošovi, který za sebou sjednotil liberální voliče, se podařilo do druhého kola prezidentských voleb dostat v jedné z nejvíce euroskeptických členských zemí EU, upozornila agentura.

Bývalý předseda akademie věd v Česku vnímán především jako alternativa proruského prezidenta Zemana, vysvětluje Reuters. Přestože před dvěma měsíci třetina země Drahoše vůbec neznala, má šanci stát se novým českým prezidentem a vystřídat Miloše Zemana, „muže s láskou k alkoholu, který útočí na elitu a užívá na veřejnosti hrubé výrazy". Drahoš nabízí mnoha Čechům vytouženou „změnu stylu", napsal Reuters.

Drahošovou největší slabinou je prý otázka migrace. Veřejné mínění v Česku je proti přijímání migrantů na základě kvót EU. Ačkoliv se proti nim vyslovil i Drahoš, musí na otázky kolem svého postoje k migrantům stejně neustále odpovídat. Jedním z důvodů je i to, že si otázku migrace k útokům na něj vybrala i kampaň současného prezidenta, píše Reuters.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Reuters volební kampaň

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy