Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká koalice není u lidí v Německu podle průzkumu populární

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Vznikající vláda CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) je v Německu stále méně populární. Pokud by však vznikla, byla by dle většiny respondentů v průzkumu stabilní.

Ukazuje to alespoň průzkum agentury Insa pro deník Bild, podle něhož si ani ne každý třetí dotázaný (31 procent) myslí, že velká koalice je pro spolkovou republiku dobrá. O opaku je přesvědčen každý druhý Němec.

Pokračování velké koalice, která Německo vedla osm z posledních 12 let, přitom ještě v polovině prosince v jiném průzkumu za dobrou nebo velmi dobrou možnost považovalo 61 procent dotázaných.

I přes vzrůstající skepsi Němců si jich ale 42 procent myslí, že velká koalice vydrží celé volební období. S opakem počítá 33 procent.

Za vítěze sondovacích rozhovorů 34 procent dotázaných považuje CDU, 16 procent CSU a deset procent SPD. Tomu odpovídají i snahy sociálních demokratů otevřít v koaličních rozhovorech také témata, na nichž již byla shoda.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy