Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákrok Madridu donutil Puigdemonta změnit místo schůzky

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid/Brusel - Šéf katalánského parlamentu Roger Torrent a uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont dnes museli změnit místo své bruselské schůzky kvůli chystanému zásahu španělských úřadů.

Španělské úřady chtěly podle deníků La Vanguardia a El País zabránit vstupu obou politiků na katalánské zastoupení, které jako jediné španělská vláda po říjnovém převzetí přímé správy nad Katalánskem neuzavřela. Ač šéfa zastoupení Amadeua Altafaje z funkce sesadila, stejně jako koncem října celou katalánskou vládu. Madrid má přímou správu nad Katalánskem, takže může konat na všech úřadech vlády této autonomní oblasti.

"Je to rozhodnutí, které přijala odpovědná osoba, a nezdá se mi špatné," uvedl dnes ráno španělský premiér Mariano Rajoy ve španělském rozhlase. Reagoval na otázku stran plánovaného zásahu proti schůzce Torrenta a Puigdemonta v Bruselu.

Mluvčí katalánského expremiéra Joan Maria Piqué před katalánským zastoupením v Bruselu novinářům posléze řekl, že nebyl vpuštěn do budovy. Podle něj ale španělské úřady nemají právo schůzce zabránit. "Tohle není španělské území, je to území belgické," řekl Puigdemontův mluvčí. Později oznámil, že schůzka se uskuteční v sídle Evropské svobodné aliance (EFA). Puigdemont podle deníku El País označil záměr Madridu zabránit schůzce na "nedůstojný".

Torrent chce dnes s Puigdemontem jednat o způsobu jeho kandidatury na úřad předsedy katalánské vlády. Puigdemont je totiž s celou svou bývalou katalánskou vládou ve Španělsku obviněn ze vzpoury a v případě návratu mu hrozí zatčení. Španělská média tento týden spekulovala, že Puigdemont by se také mohl tajně vrátit do Barcelony. V okamžiku, kdy vstoupí na půdu katalánského parlamentu, ho totiž policie nemůže zatknout bez souhlasu předsedy tohoto parlamentu.

Témata:  Katalánsko Španělsko Belgie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy