Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hladina Seiny v Paříži dál stoupá, v ohrožení je i slavný Louvre

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Obyvatelé francouzské metropole dnes byli varováni, aby se nevydávali k řece Seině, která kvůli dešti vytrvale stoupá. Voda již zaplavila přilehlé ulice a přerušen zůstává provoz linky C příměstského vlaku RER, která vede podél toku.

Starostka města Anne Hidalgová svolala krizovou schůzku s policejním vedením. Úřady situaci označily za vážnou, ale nikoli katastrofální.

Stoupající hladinu Seiny s obavami sleduje vedení Louvru a muzea Orsay. Obě instituce leží nedaleko řeky. Není vyloučeno, že bude třeba aktivovat povodňový plán a část sbírek přepravit do bezpečí.

Hladina řeky se dnes ráno u Slavkovského mostu zastavila na značce 5,1 metru. Může ale stoupnout na 6,2 metru, což by bylo o deset centimetrů více než v roce 2016. V roce 1910 Seiny vystoupala dokonce na 8,62 metru, což v metropoli způsobilo katastrofální záplavy.

Témata:  Paříž povodně ve Francii Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy