reklama

"Orbánova váda se o přijetí stovek uprchlíků nezmiňovala z obavy o bezpečí dotyčných," řekl Altusz. Zdůraznil, že je třeba rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickými migranty.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó později podobně uvedl, že přijímat uprchlíky na základě Ženevské konvence je něco jiného, než je přijímat na základě kvót na přerozdělovaní migrantů EU, proti němuž se Budapešť staví.

Šéf strany Jobbik Gábor Vona premiéra a vládnoucí stranu Fidesz obvinil, že za poslední tři roku spustili kvůli migrační krizi v maďarské společnosti "masovou hysterii", slíbili, že Budapešť kvóty nepřijme, a teď vláda dělá, jako by se nic nestalo.

Díky protiimigrační rétorice byla přitom strana Fidesz favoritem voleb, které se budou konat 8. dubna. Vláda, která mezi uprchlíky a ekonomickými migranty nerozlišovala a obě skupiny spojovala s terorismem, po voličích nyní chce, aby tyto kategorie oddělovali, řekl serveru Bloomberg mluvčí maďarské kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Ernö Simon.