reklama

V každoroční výroční zprávě neziskové organizace Human Rights Watch se uvádí, že protimigrantská, populistická politika představuje "ohromné nebezpečí" pro ochranu lidských práv menšin v demokratických zemích.

Dlouholetý ředitel neziskovky Kenneth Roth konkrétně zmínil prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Jeho obvinil v souvislosti s tím, že prý "překročil všechny meze a porušil všechna tabu týkající se rasismu, mysogynie (nenávist k ženám - pozn. red.) a xenofobie".

I když podporovatelé amerického prezidenta vítají jeho otevřený a upřímný projev, Roth si myslí, že není dobrým příkladem v mezinárodním měřítku, jelikož tím "dává příležitost diktátorům, aby ještě více upevňovali pozice ve svých zemích".

Zpráva vyzývá demokratické síly k tomu, aby se zabývaly problémy, které mohou přispět k šíření populismu, jakými jsou například nerovnost příjmů, strach z terorismu a rostoucí migrace.

Připomeňme, že Donald Trump na sebe i nedávno upozornil jedním nepříliš moudrým výrokem, když označil všechny africké země za "p*dele světa" (v originále "s*ithole country" - pozn. red.).