reklama

Arafat měl být zabit měsíc po porážce OOP za bojů v Libanonu, po nichž se musely tisíce bojovníků OOP z Libanonu stáhnout. Arafat byl mezi nimi. Izraelská rozvědka Mossad získala 22. října 1982 od svých zdrojů v OOP informaci, že Arafat poletí následujícího dne z Atén do Káhiry. Mossad povolal na letiště do Atén dva své agenty s úkolem Arafata identifikovat a potvrdit, že do letadla nastoupil.

Podle Bergmanovy knihy tehdejší ministr obrany Ariel Šaron tlačil na náčelníka generálního štábu armády Rafaela Ejtana, aby operaci schválil. Armáda uvedla do pohotovostního stavu dva stíhací letouny na základně u Rehovotu.

Agenti 23. října odpoledne z Atén potvrdili, že viděli Arafata. "Je tady," sdělili do Tel Avivu. Letadla vzlétla, ale čekalo se na poslední rozkaz velitele letectva Davida Ivryho, který měl stále pochybnosti.

"Nespolkl jsem to. Nebylo mi jasné, proč Arafat míří do Káhiry, podle rozvědky tam v té době neměl co dělat. A pokud tam letěl, proč v nákladním letadle, což pro muže jeho postavení nebylo dost důstojné. Požádal jsem Mossad, aby totožnost znovu ověřil," sdělil Ivry v rozhovoru Bergmanovi. Agenti v Aténách znovu poslali potvrzení totožnosti s tím, že si "objekt nechal narůst delší vousy". Letadlo, v němž měl být Arafat, z Atén odstartovalo v 16:30 a Ejtan dal Ivrymu rozkaz letadlo sestřelit.

"Bez mého svolení střílet nebudete. Je to jasné: Ani v případě komunikačních problémů nezačnete střílet, dokud neuslyšíte můj rozkaz," popsal Ivry situaci. Ejtanovi řekl, že stále chybí konečná pozitivní identifikace. Měl strach z následků v případě, že by Izrael zabil někoho jiného než Arafata. Obrátil se na velení vojenské rozvědky a na Mossad a žádal o vizuální identifikaci cíle. Pětadvacet minut po vzletu stíhaček měl Ivry telefonát a dozvěděl se, že "se objevily pochybnosti".

Ivry vydal pilotům příkaz, aby čekali na další rozkaz. Po další půlhodině se Mossad a vojenská rozvědka shodly, že v letadle je Arafatův bratr. Fathí Arafat byl pediatr a zakladatel společnosti palestinského červeného půlměsíce, který doprovázel 30 palestinských dětí zraněných při útoku na palestinské uprchlické tábory Sabra a Šatíla v Libanonu. Fathí Arafat je vezl k léčbě do Egypta. Jásir Arafat se stal palestinským vůdcem a zemřel v roce 2004 v Paříži.