Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán zabavil zbraně a bomby. Prý je propašovali saúdskoarabské tajné služby

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Teherán - Íránští agenti zkonfiskovali na východě země zbraně, včetně bomb a ručních granátů. Podle Teheránu zbraně propašovaly saúdskoarabské tajné služby. Rijád se k záležitosti zatím nevyjádřil.

Mezi šíitským Íránem a sunnitskou Saúdskou Arábii dlouhodobě panuje nevraživost; státy soupeří o moc na Blízkém východě a podporují různé ozbrojené skupiny v konfliktech v Jemenu a v Sýrii.

Saúdská Arábie ve válce v Jemenu stojí v čele Západem podporované provládní vojenské koalice, která bojuje proti šíitským povstalcům. Rijád viní Teherán z vyzbrojování povstalců v Jemenu a jejich spojenců - libanonského radikálního hnutí Hizballáh.

Při jiné operaci na západě země v kurdském městě Maríván blízko hranic s Irákem íránské bezpečnostní složky během razie proti "separatistům" zkonfiskovaly rakety a granáty. V oblasti se v minulosti íránští vojáci střetli s kurdskými ozbrojenci a příslušníky IS.

Témata:  Írán Saúdská Arábie zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy