reklama

Večírek, který v Británii oživil debatu o sexuálním obtěžování, se konal již minulý týden v londýnském hotelu Dorchester. Jeho cílem bylo vybrat peníze na charitu. Mezi zhruba 360 pozvanými byli ale jen muži, většinou významní podnikatelé, sportovci, novináři a politici.

Organizátoři večera z organizace Presidents Club najali přes 100 hostesek, mezi nimiž ovšem byly i dvě novinářky listu Financial Times, které následně popsaly případy sexuálního obtěžování.

Premiérka Theresa Mayová je dle svého mluvčího zprávami o tom, co se údajně dělo na večírku, zděšena. Do Downing Street byl už ve středu kvůli podání vysvětlení ohledně účasti na akci předvolán Nadhim Zahawi, který má v kabinetu na starosti záležitosti rodiny a dětí. Mluvčí úřadu řekl, že Zahawi sice na galavečeru byl, ale odešel poměrně brzy a že mu nebylo příjemné, jak se účastníci večírku k hosteskám chovali.

Organizace Presidents Club tvrdí, že díky každoročnímu galavečeru vybrala za posledních více než 30 let už 20 milionů liber (584 milionů Kč), které věnovala charitám pomáhajícím dětem. Londýnská dětská nemocnice Great Ormond Street Hospital dnes nicméně oznámila, že je zprávou FT šokována a že vrátí peníze, které od organizace obdržela v letech 2009 až 2016. Částka činí 530.000 liber (15,5 milionu Kč).