reklama

Babiš má ve švýcarském horském letovisku u příležitosti Světového ekonomického fóra (WEF) na dnešní den domluveno oficiálně několik schůzek.

S Bettelem a lucemburským ministrem financí Pierrem Gramegnaou mluvil Babiš o základní agendě bulharského předsednictví Evropské unie. "S ministrem financí se známe z mého předešlého působení, mluvil jsem s ním i o našem rozpočtu a projektu reverse charge, ve kterém chceme pokračovat," uvedl premiér ČR. Stejná unijní témata chce probírat i odpoledne s premiérem Portugalska Antóniem Costou a Estonska Jürim Ratasem.

Lucembursko a Česko mají odlišné názory na řešení migrační krize, připustil Babiš. Česko zásadně odmítá rozdělování migrantů na základě kvót. "Musíme si to vysvětlit a musí se najít řešení, protože každá země má na migraci jiný názor. Je třeba najít kompromis všech členských zemí," řekl. Další země by podle něj měly chápat specifika Česka a dalších zemí visegrádské čtyřky (V4), podobně jako jim rozumí například v případě vztahů Británie a Irska v otázce brexitu, dodal.

Babiš fórum bere jako efektivně strávený čas. "Pokud jedete na bilaterální návštěvu, tak tam strávíte celý den. Tady můžete potkat desítky politiků, premiérů," uvedl. Lituje, že nakonec bude v Davosu trávit jen dnešní den. "Možná by bylo lepší zůstat dva tři dny, je to efektivní, stačí potkat někoho, dát si s ním chvilku kafe..." vysvětlil.