reklama

Uvedla to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která dění v Sýrii sleduje z Británie. Podle SOHR v provnicii při dnešním náletu přišlo o život 13 lidí, mezi nimiž byly také ženy. SOHR nálet připsala koalici vedené USA, která na východě Sýrie bojuje proti IS. Syrská média naopak tvrdí, že útok radikálů na západním břehu Eufratu armáda odrazila.

Letecký útok byl zaměřen na vesnici v Dajr az-Zauru, kde koalice útočila už v sobotu a podle svého oznámení tam zabila 150 členů IS. Při dnešní akci zahynulo 13 osob, mezi nimiž bylo sedm žen. Syrské zdroje hovoří o 15 obětech. Koalice zatím tento útok nepotvrdila.

Teroristé z IS měli během roku 2015 pod kontrolou téměř polovinu Sýrie, dobyli historické město Palmýra, část severosyrského kurdského města Kobani, kus pouště v centrální části země a dostali se až k městu Hasaka na severovýchodě Sýrie, uvedla agentura AP.

Koncem roku 2015 začali bojovníci IS vlivem oddělených ofenziv - Západem podporovaných arabsko-kurdských milicí na jedné straně a syrské armády podporované mimo jiné Ruskem na straně druhé - postupně přicházet o území, až nakonec loni na podzim ztratili kontrolu nad Rakkou, někdejším "hlavním městem" svého chalífátu v Sýrii.