Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikán odsoudil čínské vědce za naklonování opic

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Vatikán dnes ostře kritizoval čínské vědce za to, že naklonovali dvě opice. Podle jeho hodnostářů je to projev touhy po všemohoucnosti.

"Ne všechno, co je možné, je správné," řekl podle agentury ANSA vatikánský biskup Vincenzo Paglia, který se mimo jiné specializuje na bioetiku. "Musíme vždy zvážit účinky našich zásahů do ekosystému a zvážit riziko vzniku chyb v systému řízení nového know-how, které nás může v budoucnu vést k zásahům v lidském těle," dodal.

Kardinál Angelo Bagnasco, který stojí v čele italské biskupské konference, řekl, že jde o "další důkaz rostoucí touhy po moci, mánie po všemohoucnosti". "Zajímalo by mě, zda to opravdu vede k řešení. Já si spíš myslím, že dosažený výsledek je jen snahou o potvrzení vlastního ega," dodal.

Světová média ve středu spekulovala, že naklonováním opic otevřeli Číňané cestu k případnému budoucímu klonování lidí. Badatelé z Šanghaje použili stejnou metodu, jakou kdysi Britové naklonovali ovečku Dolly. Poprvé se jim však podařilo naklonovat primáty. Objev podle jejich tvrzení poslouží ale pouze lékařským účelům.

Témata:  Vatikán Čína vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy