reklama

"Jsem stále mladý a stále plný sil," začíná článek s odkazem na prohlášení Miloše Zemana o své ochotě jít do prezidentských debat s Jiřím Drahošem původně kanadský novinář Michael Colborne, jenž nyní působí v Praze. Miloše Zemana popisuje jako neomaleného, proruského, protimuslimského alkoholika a kuřáka, který ztratil na váze a neustále musí mít s sebou ochranku, která ho podpírá a chrání před pádem.

Autor článku si všiml reakce lékařů, kteří se o prezidenta starají. Ti prohlásili, že chůze o holi je důsledkem jeho soupeření s diabetes. "Jinými slovy, nic nového a život ohrožujícího," vysvětlil si po svém novinář, který dodal: "Většina Čechů mu to už nevěří, což ukázalo první kolo prezidentských voleb, kde se menšina občanů myslí, že Miloš Zeman už dalších pět let v úřadu nevydrží." 

Americký žurnál si rovněž všímá toho, že v České republice panuje protimuslimská nálada a že právě Miloš Zeman k tomu přispívá, když urguje občany, aby netolerovali možný "obří holokaust" od muslimských teroristů. Colborne také popisuje, že český prezident trvá na zrušení sankcí vůči Rusku a že považuje věc okolo anexe Krymu za hotovou věc. 

Miloš Zeman si však podle autora díky své pověsti a zejména díky svému životnímu stylu vybudoval u veřejnosti jistý status legendy co se týká autenticity, zejména u starších voličů. Připomněl, že Zeman v kampani před pěti lety prohlásil, že vypije šest skleniček vína denně a jednou za pár dní i panáka slivovice."Jeho pití, jeho kouření, to vše je součástí jeho pověsti u veřejnosti," uvedl pro Foreign Policy profesor Sean Hanley z londýnské univerzity.

Novinář to dal do souvislosti s prezidentových výstupem na začátku jeho volebního období, když se téměř neudržel na nahou během výstavy korunovačních klenotů. Kancelář prezidenta se ohradila, že by byla hlava státu opilá a vše vysvětlila tím, že měl Miloš Zeman virus. Poté, co mu byla diagnostikována cukrovka a neuropatie v nohou, omezil alkohol a tabák. Před prvním kolem prezidentské volby v letošním roce jeho lékařský tým na tiskové konferenci oznámil, že prezident je zcela v pořádku. 

Pokud Miloš Zeman dokáže mandát obhájit, jak bude vypadat jeho vystupování na veřejnosti? To je zásadní otázka, na kterou se snaží najít autor odpověď. Jednou z hlavních náplní prezidenta republiky je zastupování země na zahraničních cestách, ať už jde o neformální návštěvy nebo o podnikatelskou delegaci. "Co se ale stane, jestli zvolený Zeman bude mít sotva energii k tomu, aby se posadil do křesla a debatoval více jak hodinu během stresující mezinárodní schůzky? Do popředí možná vstoupí jeho poradce Martin Nejedlý, šedá, proruská eminence," obává se autor.

Michael Colborne upozorňuje, že na rozdíl od Zemana, který na Jiřího Drahoše útočí skrze inzeráty a billboardy, jeho oponent se nejspíše nesníží k tomu, aby se v kampani zmínil o jeho zdraví, což zatím dodržuje.