Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chystá zákony o přistěhovalectví: Prý spojí zeď u Mexika s občanstvím pro nelegální imigranty

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Návrh přistěhovalecké legislativy amerického prezidenta Donalda Trumpa vychází vstříc republikánům i demokratům. Až 1,8 milionu mladých ilegálů by v budoucnu mohlo získat občanství USA. Na hranicích s Mexikem ale vyroste zeď a omezí se příchod příbuzných legálních imigrantů.

Činitelé obeznámení s dokumentem jeho obsah částečně zveřejnili ve čtvrtek. Pro republikány obsahuje návrh to, co Trump učinil i jedním ze slibů své předvolební kampaně - zeď na hranicích s Mexikem. Na její výstavbu chce prezident po Kongresu 25 miliard dolarů (téměř 512 miliard Kč).

Plán počítá i s omezením takzvané řetězové migrace, jež spočívá v legálním stěhování rodinných příslušníků za cizinci, kteří mají povolení k trvalému pobytu v USA nebo získali americké občanství. Nově by za nimi směli přijet jen manželé či manželky a nezletilé děti. Trump navrhuje zrušení vízové loterie.

Demokraty má přesvědčit to, že Trump nabízí vyhlídku občanství více než dvojnásobnému počtu imigrantů, než kolik tvoří přibližně 700.000 skupinu takzvaných snílků. Tak se přezdívá mladým přistěhovalcům, kteří přišli do USA nelegálně jako děti se svými rodiči. Občanství by mohli dostat za deset až 12 let, pokud budou mít práci a nespáchají žádný zločin. V minulosti Trump vyloučil, aby by se těmto lidem občanství přiznávalo.

Oficiální předložení imigrační legislativy se očekává v pondělí. Cílem je dosáhnout dohody do 8. února, do kdy platí prozatímní financování vlády.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví Mexiko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy