Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uvěznění turisté ve švýcarské jeskyni jsou volní

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern - Turisté, kteří se několik dní nemohli dostat ze švýcarského jeskynního systému Hölloch, jsou opět volní. Pod zemí však nestrádali. Záchranáři jim dopravovali balíčky od příbuzných a v jeskyni údajně panovala dobrá nálada.

Sedm turistů ve věku mezi 25 a 55 lety minulou sobotu vyrazilo s profesionálním průvodcem na původně dvoudenní expedici do jednoho z největších jeskynních systémů na světě. Náhle vstup do jeskyně uzavřela vzedmutá vodní hladina.

Ještě uprostřed tohoto týdne očekávala skupina vysvobození až o víkendu. Hladina vody ale nakonec opadla rychleji, než se čekalo.

Profesionální speleologové se na místo 300 metrů po povrchem země, na kterém turisté za konstantní teploty šesti stupňů Celsia nad nulou pobývali, dokázali dostat trasou, která by ale pro amatéry byla příliš náročná a nebezpečná.

Témata:  Švýcarsko Jeskyně turisté

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy