reklama

V Budapešti se dnes konal summit V4. "Vraťme se k podstatě," vybídl Babiš v projevu k budoucnosti Evropské unie, který kromě něj v maďarské metropoli pronesli také premiéři Maďarska Viktor Orbán, Slovenska Robert Fico a Polska Mateusz Morawiecki. Evropskou komisi je podle Babiše třeba odpolitizovat. "Hlavní slovo mají mít členské státy," dodal.

Také koncept takzvané dvourychlostní Evropy je podle českého premiéra v demisi špatný. "Jak se měří ta rychlost?" zeptal se. "Česká republika má skvělou rychlost," uvedl s odkazem na hospodářskou situaci ve své zemi. Visegrádská skupina je podle Babiše "skvělý projekt", který je "proevropský" a který není třeba dál rozšiřovat. Spojence lze podle něj hledat ad hoc pro jednotlivé projekty.

"Je třeba, aby nám Evropa naslouchala," prohlásil také Babiš. Jedním z témat, kdy visegrádským zemím Evropa nenaslouchala, byla podle něj situace při hlasování o kvótách na přerozdělování uprchlíků v rámci EU. "Pro nás zásadní problém jsou ty kvóty, které rozdělují, a stále na tom někdo trvá," postěžoval si Babiš.

Za úspěšný projekt označil visegrádskou skupinu také Fico. "Kdyby tento region nebyl ekonomicky tak úspěšný, jak je, Evropská unie by měla problém," uvedl s tím, že právě díky Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku se unii nyní daří. To, že má visegrádská čtyřka odlišný názor například na kvóty na přerozdělování uprchlíků, by podle Fica nemělo znamenat, "že nás budou vyřazovat a označovat za černé ovce".