Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpůrci dohody s Makedonií v Řecku chystají obří demonstraci

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény -Mohutnou demonstraci v Aténách údajně chystají ti, kteří nesouhlasí s očekávanou kompromisní řecko-makedonskou dohodou o názvu makedonského státu. Minulou neděli demonstrovalo proti dohodě několik desítek tisíc lidí v druhém největším řeckém městě Soluni. Organizátoři tvrdili, že účast byla pětinásobná oproti údajům policie, která hovoří o 90.000 osobách.

Podle agentury AP odpůrci dohody doufají, že v neděli 4. února dostanou do ulic metropole milion lidí. Cílem je přimět řeckou vládu, aby od záměru ustoupila.

„Dosáhnout sedmiciferné účasti je možné," tvrdil dnes jeden z organizátorů akce Stergios Kalogiros. Vychází z toho, že akci podpořila stále vlivná řecká ortodoxní církev, nacionalistické kruhy i řada obecních samospráv.

Zatímco církev se ale spokojila jen s požehnáním, aktivisté shromažďují finance na pronájem autobusů, které mají do Atén svézt lidi z venkovských oblastí. Jejich konzervativnější obyvatelé mají pokrýt menší zájem lidí z měst.

Spekuluje se, že řecká a makedonská vláda se už v zásadě dohodly na kompromisním názvu Nová Makedonie. Ve hře jsou ale i další, byť nikoli zcela nové návrhy, jež stranám minulý týden v New Yorku předložil zprostředkovatel OSN Matthew Nimetz. Mělo by údajně jít o alternativy Republika Severní Makedonie, Republika Vardarská Makedonie, Republika Horní Makedonie a Republika Makedonie (Skopje).

Témata:  Řecko Makedonie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy