Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si ve volbách vybrali populismus, míní tisk

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Washington/Praha - Agentury Reuters, AFP a APA referovaly v urgentních zprávách o vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách. Po volební kampani zaměřené na otázku zdvořilosti v politice a na místo České republiky v Evropě se voliči rozhodli se přidržet prezidenta Miloše Zemana, napsal dnes americký list The New York Times (NYT).

Podle deníku se voliči přidrželi i jeho populismu, který se často vyznačoval svou sžíravostí a cejchováním, což vedlo k nelibosti vůči muslimským přistěhovalcům a narušoval vztah země k jeho spojencům na Západě.

Jeho oponent a politický nováček Jiří Drahos, jehož názory nebyly dobře známy, se snažil představit sebe jako protilátku na to, co charakterizoval jako Zemanovu vládu s trpkou příchutí a rozdělující společnost. Odmítnutím jeho nabídky pevného svazku s Evropskou unií a přihlášení se k jejím hodnotám je tak země připravena pokračovat ve stejném euroskeptickém směru jako její sousedé Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Zároveň v souvislosti s obviněními z ruského vměšování do předvolební kampaně cituje NYT analytika z pražského Institutu Aspen Michala Kořána, podle kterého "Rusové nemohou být šťastnější".

AFP, která stejně jako další agentury průběžně a podrobně sledovala sčítání hlasů, Zemana označila přívlastkem "proruský". Rakouská agentura APA napsala, že "Zeman bude působit ve funkci dalších pět let" a dodala, že v jeho volebním štábu se již oslavovalo.

O těsném vítězství "proruského a protiimigračního" politika následně referuje zpravodajství BBC. Agentura DPA konstatuje, že Zeman zvítězil s "protipřistěhovaleckou kampaní". Agentura AP uvádí, že v předchozích pěti letech Zeman "rozděloval národ svým proruským postojem a podporou užších vazeb s Čínou". List The New York Times hovoří o vítězství "populistického lídra a nepřítele migrantů".

Témata:  Miloš Zeman noviny a tisk volby 2018

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy