Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Populista Zeman zůstává prezidentem, tvrdí německý Süddeutsche Zeitung

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Populista zůstává prezidentem, píše server německého deníku Süddeutsche Zeitung o vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách.

Výsledek hlasování, který bude mít dopady na utváření nové české vlády, považuje za překvapivý.

"Jasné vítězství Zemana přišlo jako překvapení: Většina průzkumů před volbami předpokládala, že se s náskokem několika procentních bodů stane vítězem vyzyvatel (Jiří) Drahoš," uvádí web, podle něhož zřejmě Zemanovi pomohla na Česko vysoká volební účast 66,6 procenta. Především na vesnicích a malých městech, kde má Zeman vyšší podporu, šly podle Süddeutsche Zeitung hlasovat statisíce lidí, kteří v prvním kole nevolili.

"Vítězství prezidenta, který v uplynulých letech často vystupoval populisticky a skepticky vůči EU, by mohlo posílit jeho politický kurs - a spolurozhodne také o tom, kdo bude Česku do budoucna vládnout," je přesvědčen list, podle něhož je Zeman politickým spojencem premiéra Andreje Babiše, který také zastává populistickou a euroskeptickou politiku.

Nyní Babiš od Zemana dostane na vytvoření vlády tolik času, kolik potřebuje. Podporu novému kabinetu, jak podotýká německý deník, zvažují komunisté a Svoboda a přímá demokracie (SPD). Babiš by sice zřejmě v případě odsouzení kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhán, musel odstoupit, soudní proces by ale mohl trvat léta, míní bavorský list.

Témata:  noviny a tisk Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy