Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paříž si oddechla: Seina kulminovala, města na dolním toku jsou ale dál ohrožena

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská metropole se může oddechnout. Seina dnes nad ránem kulminovala a nenaplnily se obavy, že by řeka mohla dosáhnout úrovně 6,1 metru z června 2016, natož rekordní úrovně 8,62 metru z roku 1910.

Podle serveru Vigicrue, který sleduje povodňovou aktivitu v zemi, dosáhla hladina Seiny výšky 5,84 metru, na které se zastavila.

Opadat by voda měla začít ale nejdříve v úterý, klesání bude podle předpovědí ale stejně pomalé jako její stoupání v posledních dnech.

Několik týdnů vydatných dešťů naplnilo koryto Seiny a jejích přítoků vodou, která nyní ohrožuje i města na dolním toku řeky v Normandii.

Záplavy si v okolí francouzské metropole vyžádaly evakuaci 1500 lidí, zhruba stejný počet domácností zůstává bez elektřiny. V Paříži zůstávají nadále uzavřeny některé silnice a přinejmenším do počátku příštího týdne také sedm stanic příměstské dráhy.

Témata:  Paříž povodně ve Francii Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy