Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovi gratulovali Putin, Juncker nebo Steinmeier. Na Merkelovou se čeká

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Berlín/Brusel - Vedle ruského prezidenta Vladimira Putina pogratuloval Miloši Zemanovi ke znovuzvolení českým prezidentem i jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier. Gratulace dnes přišla také z Bruselu.

Steinmeier v gratulaci zdůraznil, že Česko a Německo spojuje vedle historie a propojení v rámci EU a NATO závazek k demokracii, právnímu státu a zachování důstojnosti člověka v otevřené společnosti.

"Chceme utvářet budoucnost našich zemí společně v duchu skutečného partnerství," uvedl. Připomenul také svou nedávnou návštěvu Prahy. "Těším se na příští příležitost k pokračování našich diskusí," uvedl s přáním šťastné ruky v dalším působení na Hradu.

Na výsledek českých prezidentských voleb byl dnes v Berlíně dotázán i mluvčí kancléřky Angely Merkelové. Jestli má šéfka německé vlády z vítězství Zemana radost, Steffen Seibert ale říci nechtěl. "Víte, že kancléřka při volbách ve spřátelených evropských zemích, státech, s nimiž nás pojí partnerství, se zásadně nevyjadřuje pro jednu, nebo druhou stranu," poznamenal. Pokud je to protokolárně běžné, tak Zemanovi určitě pogratuluje, doplnil.

Putin, jehož gratulace zazněla už o víkendu ihned po oznámení výsledků voleb, napsal, že by chtěl Zemanovi potvrdit připravenost k pokračování společné konstruktivní práce v bilaterálních a mezinárodních otázkách. Znovuzvolenému prezidentovi popřál mimo jiné pevné zdraví.

Putin v sobotním blahopřání napsal, že Rusko oceňuje vzájemně výhodnou spolupráci se Zemanem. "V naší zemi vysoce ceníme Vaši principiální pozici ve prospěch rozvoje přátelských rusko-českých vztahů a vzájemně výhodné spolupráce v různých oblastech," uvedl. V sobotu popřál Zemanovi i čínský prezident Si Ťin-pching. Uvedl, že v posledních letech zažívají bilaterální vztahy prudký rozvoj a že je připraven posunout strategické partnerství obou zemí na vyšší úroveň.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker také gratuluje Zemanovi ke znovuzvolení. Blahopřejný dopis Juncker píše nejen Zemanovi, ale dostane ho i staronový finský prezident Sauli Niinistö. "Předseda Juncker píše oběma prezidentům, které dobře zná, aby jim poblahopřál ke druhému funkčnímu období a vyjádřil své odhodlání dál pokračovat s oběma v dobré spolupráci," prohlásil mluvčí komise Margaritis Schinas.

Zcela se ale vyhnul odpovědi na dotaz, zda komise čeká snadnější domluvu o tématech jako je migrace s předsedou vlády Andrejem Babišem. Mluvčí s tím, že o věci nic neví, nechtěl nijak komentovat fakt, že spolu se Zemanem jeho vítězství ve volbách slavil i Tomio Okamura, lídr parlamentního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se silně protiunijním a protiimigračním programem.

Témata:  Miloš Zeman Frank-Walter Steinmeier Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy