Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Katalánsku se blíží volba premiéra. Osud Puigdemonta je nejistý

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Den před volbou nového katalánského premiéra roste nejistota kolem možnosti zvolení Carlese Puigdemonta, který stále pobývá v Belgii. Někteří separatističtí politici začali dokonce hovořit o možném navržení jiné politika.

Puigdemont podle španělských médií napsal předsedovi katalánského parlamentu Rogeru Torrentovi dopis, v němž žádá o "ochranu a přijetí opatření nutných k zajištění práv a výsad parlamentu a poslanců". Zároveň se dovolává zajištění imunity. Některá média to interpretují jako snahu dostavit se osobně na úterní parlamentní jednání, kde se bude o obsazení premiérské funkce hlasovat.

Španělský ústavní soud v pátek na podnět centrální vlády v Madridu rozhodl, že Puigdemont by se mohl stát premiérem jen v případě, že osobně složí přísahu. Vyloučil tím legálnost jeho zvolení a uvedení do úřadu na dálku prostřednictvím videokonference. V případě návratu do Španělska mu však hrozí okamžitá vazba kvůli zatykači vydanému v souvislosti s obviněním ze vzpoury.

Trojice dalších exministrů pobývajících s Puigdemontem v Belgii dnes podle listu El País rezignovala na své poslanecké mandáty, jichž se ujmou náhradníci. Tím budou mít separatistické strany zajištěnu většinu hlasů ve 135členném parlamentu bez ohledu na to, zda se hlasování zúčastní expremiér či ne.

Puigdemont je zatím jediným kandidátem stran prosazujících katalánskou nezávislost, avšak dosavadní jednota se začíná drolit. Člen Republikánské levice Katalánska (ERC) Jordi Tardá připustil, že kvůli praktické nemožnosti zvolit Puigdemonta by separatisté měli hledat jiného kandidáta. Vedení nejsilnější separatistické koalice Společně pro Katalánsko (JXCat) vzápětí tento názor označilo za překvapivý s tím, že stále podporuje Puigdemonta jako kandidáta dohodnutého všemi stranami včetně ERC.

Španělská média se shodují, že Torrent má pro úterní zasedání v případě Puigdemontovy nepřítomnosti v zásadě dvě možnosti. Buď zasedání odloží, protože na premiéra nebude navržen nikdo jiný, nebo se rozhodne nedbat výroku ústavního soudu a umožní expremiérovi kandidovat na dálku. To by podle komentátorů patrně přineslo prohloubení ústavní krize v zemi. Madrid již uvedl, že v takovém případě bude pokračovat španělská správa nad Katalánskem, k níž centrální vláda sáhla v říjnu po vyhlášení nezávislosti.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy