Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský generál zabitý v Sýrii dříve velel povstaleckým vojskům v Donbasu

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Ruský generálporučík Valerij Asapov, který padl loni v září při bojích u východosyrského města Dajr az-Zaur, velel v letech 2015-2016 na východě Ukrajiny povstaleckým vojskům.

Napsala to dnes agentura Reuters s odkazem na svědectví několika bojovníků samozvané Doněcké lidové republiky. Moskva účast svých vojáků na proruském povstání v Donbasu popírá.

Generálporučíkovi se stal v Sýrii osudným dělostřelecký granát odpálený příslušníky Islámského státu (IS). Rusko vládě prezidenta Bašára Asada poskytuje významnou vojenskou podporu od září 2015.

Na východ Ukrajiny byl Asapov vyslán na podzim 2015 a podle prohlášení jeho bratra Vjačeslava tam působil rok. Pod bojovou přezdívkou Tuman (Mlha/Oblak) velel jednotce zvané První armádní sbor. Dokumenty podepisoval jménem Primakov a nosil uniformu bez označení. Podle donbaských povstalců nebyl Asapov jediným ruským generálem, který separatistům pomáhal, uvedl Reuters.

Povstání na východě Ukrajiny začalo na jaře 2014. O život dosud v Donbasu přišlo přes 10.000 lidí, 2,5 milionu jich podle odhadů z oblasti uprchlo na Ukrajinu nebo do Ruska.

Témata:  Ukrajinská krize Ruská armáda ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy