Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš v Bruselu jednal s Jourovou, s Junckerem bude probírat migraci a EU

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Brusel - Premiér Andrej Babiš zahájil dnes vpodvečer návštěvu Evropské komise, jako první se setkal s komisařkou pro spravedlnost Věrou Jourovou. Večer se pak setkal s předsedou Evropské komise (EK) Jeanem-Claudem Junckerem.

Babiš a Juncker by se na schůzce měli podle diplomatů bavit nejen o celounijních tématech, především pak o budoucnosti směřování bloku, ale také o věcech důležitých pro Českou republiku, jako je budoucnost unijních fondů anebo migrační problematika.

Před novináři si oba politici krátce potřásli rukama. Juncker pak, jak je u podobných příležitostí jeho zvykem, při odchodu k jednání poplácal Babiše po zádech. Oba politici, kteří se už viděli v prosinci na summitu EU, spolu budou hovořit francouzsky a schůzka má pro ně být příležitostí k navázání osobních vztahů.

Babiš už dopředu avizoval, že předsedovi Evropské komise zopakuje odmítavý postoj Prahy k možnosti vzniku trvalého mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl v případě krize. Podobnou věc navrhla komise v roce 2016 v reformě unijního azylového systému pro situace, kdy by se některý členský stát s přílivem migrantů nedokázal vypořádat sám. Na věci nepanuje shoda, kromě České republiky podobný postup odmítají i další státy ze střední a východní části unie. Členské státy tak o podobě reformy dál jednají. Loni dali premiéři a prezidenti bloku najevo, že kontroverzní věc by bylo lépe vyřešit shodou všech, čas si na to dali do poloviny letošního roku.

Před setkáním s Junckerem se Babiš ve stejné budově sešel s unijním vyjednavačem pro odchod Británie z EU Michelem Barnierem. Tomu zopakoval postoj České republiky k jednání a podle diplomatických zdrojů ho pozval k návštěvě České republiky. Barnier by tak mohl do Prahy přijet zřejmě někdy na jaře.

Do Bruselu český premiér přijel v době, kdy v EU začínají vážné diskuse o její další podobě. Sílí úvahy o prohlubování hospodářské a měnové unie, o změnách ve fungování eurozóny. Je to částečně reakce na rozhodnutí Británie z evropského bloku odejít.

Český premiér v demisi se potká také s prvním místopředsedou komise Fransem Timmermansem. S ním by se, stejně jako s Junckerem, mohl bavit o budoucím víceletém finančním rámci či o migrační problematice. Země EU se od jara 2016 nedokážou shodnout na reformě unijního azylového systému, kterou navrhla komise.

Témata:  Andrej Babiš Věra Jourová EU Jean-Claude Juncker Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy