Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východoněmečtí zemští premiéři pochybují o významu sankcí proti Rusku

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Sankce uvalené Evropskou unií na Rusko nejsou účinné. Myslí si to předsedové vlád východoněmeckých spolkových. Podle nich den ode dne klesá pravděpodobnost, že sankce ještě Rusko přimějí ke změně postoje chování vůči Ukrajině.

Premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové uvedl, že hospodářské sankce EU vůči Rusku se ukázaly jako neúčinný nástroj. „A pravděpodobnost, že se účinek dostaví, každým dnem klesá," dodal regionální ministerský předseda.

Státy EU se dohodly na uvalení sankcí na Rusko v roce 2014 v reakci na anexi Krymu a roli Ruska v konfliktu na východní Ukrajině a naposledy byly prodlouženy do léta. Rusko jako protiopatření zakázalo dovoz potravin z EU.

Rusko sice podle Haseloffa porušilo mezinárodní právo, zároveň ale varoval, že dopad sankcí na firmy ve východoněmeckých zemích je obzvlášť silný, zatímco v západoněmeckých je spíš okrajový nebo přinejmenším hraje podřadnou roli. Nyní je podle něj potřeba začít s novými „metodickými" iniciativami v úsilí o řešení konfliktu.

Podobně to vidí také například šéfka vlády spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko. „Jsme zcela jasně pro odbourání vzájemných sankcí," prohlásila sociální demokratka (SPD) Manuela Schwesigová.

Témata:  Německo protiruské sankce Rusko

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy